diumenge, 15 de febrer del 2009

Mambine

Ha estat la Setmana Cultural i Tradicional de Mambine-Mont Malabo, un petit poble (que ni surt als mapes) de tradició Bassà. Jo vaig assistir-hi dissabte: festival tot el dia, dinar inclòs i a la nit, soirée de danse.
El dia va començar amb una tormenta bizarre: cel ennegrit, aigua i el món gairebé s'acaba... Una hora més tard sortim. Una dona que no coneixem de res ens espera en una gasolinera Texaco als límits de Yaoundé. Baixem del taxi i, evidentment, ens reconeix. Amb ella, agafem un "minibus-taxi-furgo" que ens deixarà al poble, Mambine.
(Nota: menys mal que vaig endur-me les xiruques: evidentment ja sabeu que pobles de bosc, no-carreteres i pluja no fa un bon còctel).

Un cop allà ens trobem amb un festival per a potenciar les tradicions del poble: grups de dansa, cursa d'ascensió al Mont Malabo, concurs Miss Malabo (si, si... interessant veure que, a banda de la bellesa, l'elecció final anava en funció de les respostes sobre la SIDA i del recital del seu arbre genealògic en llengua bassà), més danses i espectacles estranys (un home aixecant una taula amb la boca? una noia aixecant un home mossegant-li el cinturó per l'esquena?), etc.
Després, el gran àpat: N'dole, plantain, gombó, macabó, cous-cous, arròs, peix, carn, papaya i pinya....

Finalment, ens informen que la festa grossa va ser divendres, malgrat que en el programa del festival s'anunciava festa a partir de les 20h... La gent porta tota la setmana de festa i on est fatigué... Vaja... Bé, c'est l'Afrique! Un paio amb 4x4 enorme i aire acondicionat acaba portant-nos a Yaoundé. Un dia curiós i estrany (i com es diu, "todo mi gozo en un pozo"), però això sí, fas molts amics.
Com sempre, deixo fotos.

6 comentaris:

Luis Portugal ha dit...

Salut
Vous avez un bon blog.
Désolé de ne pas écrire plus, mais mon français écrit est mauvais.
Un câlin de mon pays, le Portugal

Anònim ha dit...

Cris, que guay !! El poble estava enimg de la selva ( o et semblen boscos?). Crec que no acabes de ser molt conscient del que t'envolta. Com pots dir todo tu gozo en un pozo? ;)

Va ser genial!! Quines dones més grans i guapes!
Què feien els homes amb una tovallola ? Carn? Peix? Dones aixecant a homes amb un cinturò? Preguntes sobre SIDA? Miss Malabo? Segur que si t'hi presentes guanyes , el color d ela pell esta molt valorat, no?

No et deurien donar un brebage...tens la certesa de que tot el que dius va passar? Aquest és el cap de semana que havia de ser diferent i no ho va ser ??¿¿¿ què esperaves, un UFO ?

De cop i volta m'han sorgit moltes preguntes. ??¿¿???¿¿??

T'estimo i fins aviat!!

Anònim ha dit...

Ho he tornat a rellegir, i te de dir que estàs on fire!!
Ni dubtes , ni minusioses explicacions d'actes del tot no resolts, ni reflexions del que hauria pogut ser, ni sentimes extranys, reclames més !! Vols més festa boja enmig de la selva !! Genial!!

Why are the party over ? Let's dance my little Cris. But take care. Que t'has enbalat.

Se, que com a bona europea vas agraïr l'aire acondicionat !! I per cert, hauries d'anar descalça com les misses malabos i ascendir al nom malabo terpitjant fang( per això la Marta i jo et vem entrenar..) i inclorem amb el teu abre geneologic bassà.

C.E.F. ha dit...

Festa boja enmig de la selva... EXACTE!
Ets una meravella...

Ah! I això encara no era selva!!!! Imagina't!

Je t'aime

Unknown ha dit...

Em mola! De la primera entrada a ara veig un canvi, un gran pas!
Et deixes endur, ja hi ets! sí, sí! estàs a dins, Enguita, ho notes???

I aplaudeixo les fotos!!!! A part de fer-ne, que per tu ja és mooooolt, són molt guais!

un petonàs!

Unknown ha dit...

És un plaer llegir les teves experiències en un país tan llunyà.
Molt bo el títol del blog fent referència l'aclamat llibre de Nigel Barley.