dilluns, 9 de març del 2009

08/03/2009: JOUR DE LA FEMME

“Las mujeres en Camerún no han sabido captar el significado del 8 de marzo” em deia un amic camerunès l’altre dia. Després de parlar-ho una mica, queda clar que, si el dia de la dona només serveix per muntar una gran festa (danses, alcohol, etc.) i després tot continua “igual”, no serveix de massa. “Deberían hablar de su situación, en lugar de ir a los bares”, continuava el meu amic.
Però si encara observes més, te n’adones que a pocs homes agrada aquest dia. Sí, és cert, les dones es passen tot el dia de festa fins a altes hores de la nit: van totes vestides amb le pagne del mateix color (aquest any, hi havia 3 versions diferents, menys impactant suposo) que dissenyen i cusen de forma acurada, es fan pentinats especials (es posen GUAPES, vaja), la majoria desfilen pel Boulevard 20 Mai, cadascuna amb les seves respectives associacions o amb les companyes de feina (ministeris, bancs, hotels…), després fan festa pel carrer, amb menjars populars, balls improvisats, cants, “colonització” de bars, cerveses, borratxeres, més ball als cabarets o als bars... És evident que deixen de banda “el espacio que le corresponde en casa”: ni cuines, ni marits...
Potser sí que no serveix de res reduir el 8 de març a això, però si un mira bé, és significatiu que totes les dones es dediquin a passar-ho bé, a deixar-se anar, a estar per elles (i per totes). Personalment, ja em sembla prou element de reflexió i tothom ho hauria de saber veure. I és més, m’ha encantat haver compartit la complicitat femenina i haver participat de l’eufòria col·lectiva: t’estiren a ballar, es posen contentes perquè una blanca s’ha vestit com elles, sorgeix una mena d’ajuda mútua (“Eh, mon frêre, aujourd’hui, c’est le jour de la femme, on ne veut pas être avec des hommes!”), i mira, mai m’havien felicitat el dia de la dona, a vosaltres?
FELIÇ DIA DE LA DONA (a tothom)!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Aiiii però si ja ets una toutal africanaaa!! Mita-la ella amb el vestidet fet per la ocasió! Com mola Cris!!!
A més, t'has fixat que el teu vestit és de conjunt amb el protagonista de la foto que ja saps que m'agradarà!?

Des de terres catalanes també et vull desitjar un FELIÇ DIA DE LA DONA! :)

Un petonàs!
Ariadna

Anònim ha dit...

mira, jo el dia de la dona el veia com un dia establert pels homes, una mica per donar "vidilla" a les dones i em feia ràbia. Pero després de llegir la teva darrera reflexió, jo també us dic, amb un dia de retard: Feliç dia de la dona. Per que no?

Anònim ha dit...

ah¡¡¡¡ oh¡¡¡¡ el vestidet no té desperdici. je je. molts molts petonets